Project Description
Ψωμί ζυμωτό
Ένα αφράτο, εύκολο και νόστιμο ψωμί! Θα το απολαύσετε με το φαγητό σας ή σε σάντουιτς!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι Μύλοι Αγίας Παρασκευής Χωριάτικο Ζυμωτό
- 10γρ, νωπή μαγιά (ή 3 γρ. ξηρή)
- 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού)
- 650 γρ νερό (3 + 1/4 κούπες του τσαγιού)
- το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είναι παγωμένο ενώ τους χειμερινούς χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε. Μετά από 10΄ ζύμωμα, προσθέτουμε το αλάτι διαλυμένο σε λίγο νερό και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού σκεπάσουμε τη λεκάνη με μια κουβέρτα για 40΄.
- Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού.
Αφήνουμε τα ζυμάρια να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για 90΄. Χαράζουμε τα ζυμάρια και ψήνουμε στους 220°C για περίπου 50΄.
- Αφού ψηθούν ψεκάζουμε με νερό για να αποκτή-σουν τα ψωμιά ροδοκόκκινο γυαλιστερό χρώμα.