Project Description
Ψωμί ολικής άλεσης
Ένα αφράτο, εύκολο και νόστιμο ψωμί! Θα το απολαύσετε με το φαγητό σας ή σε σάντουιτς!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι Μύλοι Αγίας Παρασκευής ολικής άλεσης
- 30γρ. νωπή μαγιά (ή 10 γρ. ξηρή)
- 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού)
- 670 γρ νερό (3 + 1/3 κούπες του τσαγιού)
- Τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό πρέπει να είναι δροσερό ενώ τους χειμερινούς χλιαρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20΄. Κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού.
- Αφήνουμε τα ζυμάρια να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με κουβέρτα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Κατόπιν ψεκάζουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200Ο C για περίπου 45΄.