Project Description

Ψωμί ζυμωτό

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Ένα αφράτο, εύκολο και νόστιμο ψωμί! Θα το απολαύσετε με το φαγητό σας ή σε σάντουιτς!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι Μύλοι Αγίας Παρασκευής Χωριάτικο Ζυμωτό
  • 10γρ, νωπή μαγιά (ή 3 γρ. ξηρή)
  • 15 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού)
  • 650 γρ νερό (3 + 1/4 κούπες του τσαγιού)
  • το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είναι παγωμένο ενώ τους χειμερινούς χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε. Μετά από 10΄ ζύμωμα, προσθέτουμε το αλάτι διαλυμένο σε λίγο νερό και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού σκεπάσουμε τη λεκάνη με μια κουβέρτα για 40΄.
  • Κατόπιν κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια επιθυμητού βάρους και πλάθουμε ελαφρά σε μορφή φρατζόλας ή καρβελιού.
  • Αφήνουμε τα ζυμάρια να ωριμάσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για 90΄. Χαράζουμε τα ζυμάρια και ψήνουμε στους 220°C για περίπου 50΄.

  • Αφού ψηθούν ψεκάζουμε με νερό για να αποκτή-σουν τα ψωμιά ροδοκόκκινο γυαλιστερό χρώμα.